13 maart 2024 - 5 minuten leestijd

BPM afbouw voor bedrijfswagens


,-per maand
Offerte aanvragen

Waarom het dit jaar nog interessant is om te financieren.

Het begrip BPM en afbouw

De BPM, ofwel de Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen, is een aanschafbelasting die een aanzienlijke impact heeft op de kosten van een nieuwe auto in Nederland. Sinds 2007 hebben ondernemers kunnen profiteren van een BPM-vrijstelling bij de aankoop van een nieuwe bedrijfswagen voor zakelijk gebruik, mits deze aan bepaalde criteria voldoet. Deze regeling staat nu op het punt van veranderen. 

Vanaf 2025 zal de BPM-vrijstelling volledig verdwijnen, met een geleidelijke afbouw die al in 2024 begint. Deze stap is onderdeel van een breder initiatief om milieuvriendelijke voertuigen te stimuleren en de CO2-uitstoot van het Nederlandse wagenpark te verminderen. Voor ondernemers betekent dit dat de aanschaf van nieuwe bedrijfswagens vanaf 2025 aanzienlijk duurder wordt, aangezien zij volledig BPM moeten gaan betalen op basis van de CO2-uitstoot van het voertuig.

Financiële overwegingen voor ondernemers

De implicaties van deze verandering zijn niet te onderschatten. Een bestelauto met een CO2-uitstoot van 150 gram per kilometer zal bijvoorbeeld bijna €10.000,- aan BPM kosten. Dit betekent een forse toename in de aanschafprijs van nieuwe bedrijfswagens, wat directe gevolgen heeft voor het budget en de investeringsmogelijkheden van ondernemers. 

Gezien deze aanstaande veranderingen, is het financieren van een bedrijfswagen vóór het einde van 2024 een strategisch slimme zet. Autokrediet biedt diverse financieringsopties die inspelen op de behoeften en mogelijkheden van ondernemers. Het doel is om de financiële impact van de BPM-afbouw te minimaliseren en tegelijkertijd de mobiliteit van uw onderneming te waarborgen.

Elektrische alternatieven en voordelen

Hoewel de BPM-vrijstelling verdwijnt, biedt de overstap naar een elektrische bedrijfswagen een aantrekkelijk alternatief. Elektrische voertuigen zijn vrijgesteld van BPM en profiteren daarnaast van vrijstelling van motorrijtuigenbelasting tot en met 2024. Dit maakt elektrische bedrijfswagens niet alleen milieuvriendelijker, maar ook kostenefficiënter op de lange termijn. Autokrediet kan adviseren over en assisteren bij de financiering van elektrische bedrijfswagens, wat een duurzame en kostenbesparende keuze voor de toekomst is.  

Strategieën voor kostenbesparing 

Naast de overgang naar elektrische voertuigen zijn er nog andere strategieën die ondernemers kunnen helpen om de financiële impact van de BPM-afbouw te minimaliseren. Bijvoorbeeld, het leasen van een bedrijfswagen kan een aantrekkelijke optie zijn, omdat de kosten over een langere periode worden gespreid en er vaak gunstige voorwaarden voor lease zijn. Ook kan het slim zijn om nu al te investeren in zuinigere voertuigen met een lagere CO2-uitstoot, om zo de BPM-kosten te verlagen.  

Impact op verschillende sectoren

De wijzigingen in de BPM-regelgeving bieden zowel uitdagingen als kansen voor ondernemers. Door proactief te handelen en de juiste financierings- en mobiliteitsoplossingen te kiezen, kunnen ondernemers zich voorbereiden op de toekomstige veranderingen en hun bedrijfsmobiliteit waarborgen. De veranderingen in de BPM-vrijstelling zullen niet voor alle sectoren hetzelfde effect hebben. Sommige bedrijven zijn meer afhankelijk van bedrijfswagens dan andere en de impact van de BPM-afbouw zal dus ook per sector verschillen. Zo kunnen bijvoorbeeld transportbedrijven en koeriersdiensten een grotere financiële druk ervaren door de stijgende kosten van bedrijfswagens, terwijl andere sectoren wellicht minder geraakt worden.

In het kort voor ondernemers:

  • Overweeg de financiering van een bedrijfswagen vóór het einde van 2024 om de impact van de BPM-afbouw te minimaliseren.
  • Verken de mogelijkheden voor elektrische bedrijfswagens, die vrijgesteld zijn van BPM en profiteren van belastingvoordelen.
  • Raadpleeg Autokrediet voor persoonlijk advies en ondersteuning bij het kiezen van de juiste financieringsopties.

Autokrediet als partner in financiering  Als expert op het gebied van financial lease, verzekeringen en autofinanciering staat Autokrediet klaar om ondernemers te ondersteunen bij het maken van de juiste beslissingen. Gaat het om financieren van een nieuwe bedrijfswagen vóór 2025 of het verkennen van alternatieve mobiliteitsoplossingen,

Autokrediet biedt maatwerkadvies en flexibele financieringsopties die aansluiten bij de behoeften van uw bedrijf. Neem vandaag nog contact op met Autokrediet voor een persoonlijk adviesgesprek of bereken hier meteen uw financial lease via onze rekentool.

Datum 13 maart 2024

Copyrights © 2024 All Rights Reserved by Autokrediet